Nu de voorzetten van twintigers rijkelijk over het scherm vliegen, en met de komst van de breedbeeldtelevisie de dieptepass zelfs langer onderweg lijkt dan ooit, is de naam van deze columnserie meer dan ooit actueel. Het vooraf verven van een klinknagel of las voordat de eindlaag eroverheen gezet wordt, zodat er afdoende bescherming is, dat is natuurlijk de ware betekenis van de term ‘voorzet’. Die term is slinks overgenomen door de voetballerij, om een graantje mee te pikken van ons vakgebied. Tenminste, zo zie ik dat.
Maar het kan nog mooier: twintigers die een voorzet geven op het gebied van laktechnologie, waar dan de verffabrieken het inkoppertje mogen verzilveren. En dat is precies wat ik mocht meemaken op het Lackfest van de hogeschool Niederrhein te Krefeld: het eindejaarsfeestje met wat lezingen en een heuse prijs voor het meest aansprekende afstudeerwerk. Een student aan die lakopleiding had bedacht dat het toch mogelijk moet zijn het mengen van pigmenten te vereenvoudigen voor die arme lakfabrieken. De meeste afstudeerstages worden daar bij lakfabrieken gedaan, en meestal gaan ze over chemische vraagstukken. En deze is natuurlijk erg handig: het ‘dispergeren’ van pigmenten is best een bewerkelijk procesonderdeel, en als dat nou eens wat makkelijker zou kunnen…
Deze student dacht: als ik het pigment nou een soort oppervlaktebehandeling geef, een aanpassing waardoor het als het ware zelfdispergerend wordt…. Dan kieper je het er zó bij en spaar je een hoop moeite en dus kosten uit!
De fabriek die dit goudhaantje als stagiair had, heeft natuurlijk enorm gescoord. Als BYK Chemie dit tot een verkoopbaar product kan doorontwikkelen, valt de hele Duitse coatingindustrie in de prijzen. De eerste die er zijn naam al aan verbindt is Mankiewicz, de lakontwikkelaar uit Hamburg die onder meer Airbus belevert: die kent de tweejaarlijkse Mankiewicz Innovationspreis toe.
Waarom zoveel goed nieuws, welk punt wil ik hier maken? (‘Punt’ is trouwens ook in de voetballerij in gebruik, dat hebben ze natuurlijk ook uit de verftechniek overgenomen!)
Mag ik een voorzet geven?
Iemand die promoveert onder leiding van een universitaire professor, noemen ze AIO, ofwel Assistent In Opleiding. Die doet wel meer dan assisteren bij het onderzoek: hij/zij wordt na vier jaar academisch puzzelen uiteindelijk doctor in de betreffende wetenschap. Op hogescholen kan zoiets blijkbaar ook, maar dan in een half jaar in plaats van in vier. Zo’n hogeschool is dus erg handig voor de industrie. De dicht op de praktijk liggende onderzoeken zijn niet alleen een kweekvijver voor de toekomst, ook bieden ze gelegenheid de goudhaantjes eruit te plukken om in dienst te nemen. In Nederland hadden we ook zoiets: Beschermingstechniek/Coating Technology in Enschede. Ook vooral gevoed vanuit de verffabrieken, qua deelnemers en onderzoeken. De opvolger, de ‘duale’ studie Oppervlaktetechnologie in Utrecht (deels onder werktijd), is alleen voor de industriële applicatie opgezet, en haalt tot nog toe zijn minimale instroom niet om een jaar te starten. Gemiste kans dus voor ons vakgebied.
‘Gemiste kans’ heb ik overgenomen uit de voetballerij. Waar twintigers tot scoren komen!
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant, april 2010