MEER WERK DOOR MEERWERK

Het fietsseizoen is weer aangebroken, en dat betekent: tal van ideetjes opdoen voor de Voorzet. Overal zie je alleraardigste schildersvondsten om je heen, dus daar kan ik de vakgenoten dan mee van dienst zijn.

Wat dacht je van deze… In een nabijgelegen dorp waren wat flats uit de jaren zestig gerenoveerd, waarbij de balkonhekjes in een stijlvolle diepblauwe kleur gezet waren. Maar bovendien was er nog even aan de stenen gedacht. Daar waren van die opplakstrippen op gezet, waardoor het er een stuk sjieker uit kwam te zien. De bruintint paste bovendien zó fraai bij het diepblauw, dat je maar toevallig moest weten hoe lang die flats er eigenlijk al staan. Kijk, dat is nog eens waarde toevoegen, meer dan een laagje verf. Wat nog ontbrak, was een dotje zonnepanelen op het dak. De overheid ondersteunt dit jaar voor vele miljarden de plaatsing ervan, en eigenlijk voorzie ik een gebrek aan installateurs. Daar liggen dus allerlei samenwerkingsmogelijkheden om de kwast én de handen te laten wapperen.

De route bracht ons ook langs een stukje mini-Zaansche Schans, in mijn geboortedorp nog wel! Deze toeristenmagneet is eenvoudig na te bootsen door de overwegend wit-groene schilderpatronen over te nemen, zoals deze huiseigenaar had laten doen. Brengt leuke herinneringen boven en vrolijkt je fietstochtje op (en de woningwaarde).

Mijn geboortedorp kent meer kordate ingrepen die tot de verbeelding spreken. Twee pandjes aan de plas werden gekraakt, waardoor de eigenaar ze niet kon slopen voor een nieuw gebruik van deze toplocatie. Na veel soebatten stuurde hij er een graafmachine op af, die het dak opentrok, waarna een giertank in de slaapkamer leeggespoten werd. De krakers konden zich natuurlijk direct opfrissen in de plas, en ik heb de gestage vorderingen van de projectrealisatie weer kunnen bewonderen. Wederom: brengt leuke herinneringen boven en vrolijkt je fietstochtje op (en de woningwaarde). Een beetje meerwerk, maar dan kun je ook écht aan het werk!