Artikelen Oppervlaktetechnieken juni 2012

Terugblik
Doorgaande leerwegen

Gaat het met u ook bergopwaarts?

Vroeger ging je een vak leren om ergens te komen, inmiddels moet je al bijleren om niet binnen vijf jaar achter te lopen. Of je hebt een certificaat om bepaalde werkzaamheden te mogen verrichten, zoals lassen, stralen of metalliseren. Zelf moest ik dit jaar ook terug in de schoolbanken: bij het regelen van een bedrijfsbezoek werd mij terloops gevraagd of ik mijn VCA wel had. Foppo! Gauw gehaald, kostte niet veel, overigens. Het prijsverschil tussen VCA (Veiligheid Checklist Aannemers) voor leidinggevenden en VCA voor uitvoerenden was trouwens opvallend klein.

Een term die ik al een tijdje niet gehoord heb, is ‘doorgaande leerweg’. Daarmee wordt bedoeld dat de hele opleidingscarrière gedekt is, van meewerkend assistent (niet tegenwerkend dus) tot en met beslisbevoegde die met opdrachtgevers en ontwerpers in gesprek gaat. Zelf heb ik de hele ‘neergaande leerweg’ mogen doorlopen: eerst mijn afstudeeronderzoek Milieukunde (over de Meerjarenafspraak Energie Eficiëntie voor de Oppervlaktebehandelende Industrie), toen hbo Coating Technology/Beschermingstechniek, vervolgens diverse VOM-cursussen en nu uiteindelijk VCA. Gaat het met mij nu bergafwaarts?

Nou, zo lang het hele schema aangeboden wordt, is er nog hoop voor ons vakgebied. De TU Delft krijgt steeds meer instroom Corrosie, op de Hogeschool Utrecht geef ik Coatings & Corrosie aan wie het maar horen wil, de VOM geeft cursussen op uitvoerend vlak, ROC’s stomen instromers klaar, en het Technasium zorgt dat jongeren weten dat er wat moois te kiezen valt. Zo ben ik toch maar goed terechtgekomen, na op de spuiterij ooit in 1996 te zijn gestart met de workshopserie VOM-Zorg voor Arbo, Energie en Milieu.

Zo zie je maar weer: vooruitkomen begint bij de VOM!

Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken