Oppervlaktewijzer 2013-2014

Oppervlaktewijzer 2013-2014

Episch centrum
p. 3
Redactioneel intro door drs. ing. Edward Uittenbroek, Milieukundige, Coatingtechnoloog Coating Kennis Transfer, Gouda.

Inhoud
p. 5-7

Op & Top Oppervlaktetechniek
p. 9-14
Als het goed is, zit je tijdens een cruise niet aan het soortelijk gewicht van staal te denken. Of tijdens een vakantievlucht aan verbindingstechnieken zoals nagels en lijmranden. Je gaat ervan uit dat het wel goed geconstrueerd zal zijn. Constructeurs zijn opgeleid in sterkteberekeningen, en de verbindingstechnieken worden door gekwalificeerde lassers en met beproefde methoden uitgevoerd. Ook oppervlaktebehandelaars hebben met tal van spelregels, kwalificaties en voorschriften te maken. Een vogelvlucht over het eilandenrijk der oppervlaktetechnieken laat zien wat vaak verborgen blijft: het oppervlak en zijn kwaliteiten.

Op & Top: Instinct voor instinkers
p. 16-25
Hoe goed is een oppervlak? De eerste tegenvraag die hierop gesteld kan worden is: waarin moet het allemaal goed zijn dan? Want als een laag bijvoorbeeld goede barrière-eigenschappen moet hebben en de ontwerper of opdrachtgever heeft dat gespecificeerd, moet hij ook diverse andere eigenschappen hebben. Anders is de barrièrewerking van korte duur. Dit artikel biedt een kleine en bij lange na niet volledige rondleiding door een dichtbegroeid deel van het coatinglandschap: de normen en hun middels metingen vastgestelde cijfermatige vertaling. Normen en waarden dus.

Op & Top: Kwaliteit is meetbaar
p. 26-32
Het Institut für Oberflächentechnik werd in 1995 opgericht, en beschikt over drie zaken die allesbepalend zijn in een complex vakgebied als de materiaaloppervlaktebehandeling: goede apparatuur, goede mensen en de juiste kwalificaties. Het ISO 17025-gecertificeerde lab te Schwäbisch Gmund (D) mag bijvoorbeeld keuren voor Qualicoat, Qualanod, Qualisteelcoat, Qualicorr en Qualistrip. De eerste twee zijn in Nederland goed bekend van de bedrijfsaudits die onaangekondigd gehouden worden. Opdrachtgevers weten dus dat Qualicoat-spuiterijen en Qualand-anodiseurs goed beslagen ten ijs komen. En dat is maar goed ook: want om niet door het ijs te zakken in de oppervlaktetechniek, heb je meer nodig dan een laagdiktemeter.

Verf staat of valt met de straaltechniek
p. 35-41
Een kenmerkende eigenschap van oppervlaktetechnieken is dat ze er vaak simpel uitzien, maar bij de uitvoering ervan komt er onverwacht veel kijken. En ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen kunnen enorme resultaten opleveren. Wie mocht denken dat een beetje stralen en lakken wel simpel is, of dat een organisatie als NedTrain Haarlem een logge organisatie is door zijn omvang, slaat de plank volledig mis. Uitgekiende processen en creatieve technische oplossingen evenaren de kwaliteit van een goede autolakker, tegenwoordig inclusief spot repair!

Looncoater behoudt het overzicht
p. 42-45
Looncoaters moeten niet zozeer hun coatingprocessen, als wel hun toeleverprestatie verbeteren. Dat is een oude oproep vanuit de toeleveringsketen, waar opdrachtgevers immers ‘ontzorgd’ willen worden en een gesmeerd verloop van de totale projectoplevering willen zien. Sommige looncoaters regelen zo ongeveer alles voor iedereen en overzien als enigen de totale keten. Dit is een onderbelicht aspect dat maar eens over het voetlicht gebracht moet worden.

Stralen voor en na het coaten
p. 46-47
Vakmanschap en innovatief vermogen gaan vaak samen – een mooi voorbeeld daarvan vinden we in Tilburg. Wat op het oog een bedrijf van noeste metermakers lijkt, blijkt een coatingspecialist die zich op diverse manieren in de kijker speelt. De ene keer door energiebesparing middels warmteterugwinning, de andere keer door een verplaatsbare cabine die over grote werkstukken heen te plaatsen is. De laatste greep is een straalinstallatie om lak mee uit te harden, die deels gestookt wordt op uitgedampt oplosmiddel van de lak. Infraroodstralen dus, want gritstralen als voorbewerking deden ze bij Strabeko al sinds jaar en dag.

Beschermen & verfraaien
p. 48-50
Na een knap staaltje “anticyclisch investeren” staan de spuitpistolen bij spuiterij Clay te Stolwijk (ZH) schietklaar om de twee thuismarkten te bedienen. Van oudsher is het een bedrijfswagenspuiterij, en in die hoedanigheid heeft de huidige eigenaar Marinus Clay het ook overgenomen. Zelf kwam hij uit de conserveertechnische hoek en met zijn eigen ervaringen kun je ook nog Nederlands enige groeisector bedienen: de technische instandhouding van industriële procesinstallaties.

 

coaten, coating, coatingkennis, coatingtechniek, coatingtechnologie, oppervlak, oppervlakte, oppervlaktebehandeling, oppervlaktetechniek, oppervlaktetechnologie, conserveren, conservering, beschermen, bescherming, metaalbescherming, metaalconservering, techniek, technisch, technologie, technologisch, galvanisch, industrie, bedrijfsleven, lakbedrijven, lakindustrie, coatingbedrijven, coatingindustrie, anodiseren, galvaniseren, poedercoaten, poedercoating, powdercoating, lak, lakken, natlak, natlakken, coilcoaten, corrosie, corrosiebescherming, thermisch verzinken, stralen, aluminium, staal, college, cursus, expert, kennisoverdracht, onderwijs, opleiding, beroepsopleiding, training, beurs, congres, conferentie, seminar, vakbeurs, webinar, workshop, vakvereniging VOM, vakblad Oppervlaktetechnieken